Anna Volle bijgenaamd Roman

Buiten- en binnenkant van het militair paspoort van oma's vader Wilhelmus Antonius Volle bijgenaamd Roman uit 1887

Broer Geurt Volle bijgenaamd Roman, *1890 Utrecht. Oma had niet veel contact met haar familie, maar de naam Geurt viel wel eens.....

In september 2018 werd op de zijgevel van een woning  aan de Kovelaarstraat dit gedicht van Hanneke van Eijken onthuld :

 

ingesloten tussen de oude bajes en de stilte

van twee begraafplaatsen ligt een straat

zo klein dat hij in je hand past

je kunt je andere hand er voorzichtig overheen vouwen

 

je kunt hier verwachten 

dat bleekerijen lakens laten drogen op het veld

dat er ineens licht brandt

in de oude bakkerswoning

je in de tuin een hoefijzer vindt

Volle bijgenaamd Roman

Oma's jongste dochter Annie trouwt met Harrie begin jaren 60. Met nichtje Marjo was ik bruidsmeisje ! We droegen gele  jurkjes. Het was die dag heel koud ! De  witte capejes van bont vond ik prachtig . Helaas moesten die aan het eind van de dag terug naar het verhuurbedrijf. De foto is gemaakt op Het Slot.

Provincialeweg, 1967

Hilarisch is de anekdote over de cake. Mijn tante  kreeg op haar verjaardag een halve  cake door oma gebakken.  "De andere helft is thuis, dan hebben we zelf ook nog wat", aldus oma Willemse.

Opoe Willemse is ................. 

(In mijn jonge jaren was het opoe, maar ergens in de tijd wilde ze niet meer zo genoemd worden........oh......oh wat werd ze dan boos..........het was voortaan oma !!!!!! Opoe vond ze ouderwets !)

............ Johanna Volle bijgenaamd Romangeboren  26 januari 1899 's morgens om half 5 in Utrecht in de Kovelaarstraat nr 10. Ze overleed in 1981 in Odijk. 

Anna is het achtste kind van Wilhelmus Antonius Volle bijgenaamd Roman (1867-1912) en Clasina Spierenburg (1866-1936).   

Haar vader was tussen 1889 en 1900 bleekersknecht en bleeker bij wasserij  'Aurora' aan de Koningsweg. Ten tijde van de geboorteaangifte woonde het gezin aan de Kovelaarstraat 10 (de Vogelenbuurt) in Utrecht.  Evenals haar man komt ook Anna uit een groot gezin : 14 kinderen ! De eerstgeborene werd voor het huwelijk van haar ouders geboren en werd Wilhelmus Antonius genoemd. Bij het huwelijk werd hij erkend, maar overleed na enkele maanden. Uiteindelijk kregen vier jongens de naam Wilhelmus Antonius, drie daarvan overleden als baby.                                                                      Wilhelmus Antonius, geboren in 1905, bleef in leven. Dat was ome Wim. Hij werkte bij Jongeneel in Utrecht en was getrouwd met tante Bep. Zij woonden aan de Fregatstraat in Utrecht en hadden geen kinderen. Ze staan links op de foto die gemaakt is ter gelegenheid van het 25 jarig huwelijk van opa en oma Willemse. Bijna ieder jaar baarde moeder Clasina een kind : 14 kinderen tussen 1888 en 1909. Haar man overleed op 44 jarige leeftijd in 1912. Zij bleef achter met een groot gezin ! 

"Altijd zwanger of een kind aan de borst !" zegt mijn moeder als het er over gaat.

Anna had weinig contact met haar familie. Bij haar huwelijk met Willem Willemse waren twee bodes van het stadhuis hun getuigen. Naar verluid was de familie niet zo gecharmeerd van de veel oudere Indië-ganger.  Ze ging vooral om met haar broers Geurt en Wim.

Opmerkelijk : Oma's broer Gerardus Wilhelmus (roepnaam Geurt), geboren in 1890, trouwde Adriana Johanna Dorresteijn. Helaas overleed zij al op 30 jarige leeftijd. Na haar dood hertrouwde Geurt binnen vijf maanden met Gerda van den Brink (1883-1963). Haar moeder is ook een Dorresteijn, namelijk Geertruij (1855 -1896) ! Vijf generaties daarvoor is er sprake van EgbertJansz (van) Dorresteijn. Ook geschreven als Dorrestijn en Dorrestein, geboren in 1677 in Driebergen. Hij is een directe voorvader van een tante van mijn vader. Er ligt een lijntje Nikki ! 

Nog een bijzonderheid : In de stamboom van de familie de Klein/van Haastrecht komt òòk een tak Spierenburg voor. Het gaat o.a. om Johannes Hendriksz Spierenburg  (1721 Leiderdorp-1774 Leiderdorp) en Johannes Spierenburg (1885 Leiden-1953 Leiden)

 

Er zijn in Nederland acht combinaties van achternamen met bijgenaamd.

In 2007 wonen slechts 38 personen in Nederland die de combinatie Volle bijgenaamd Roman dragen. De meesten wonen in de buurt van Utrecht.                             

In officiële akten staat de naam vaak afgekort tot Volle. In adresboeken der stad Utrecht  wordt de familie vermeld als Volle genaamd (!) Roman. Het kan zijn dat de naam van een boerderij of het land waarop werd gewerkt en gewoond, werd  toegevoegd. Of de naam van de vrouw. Soms waren er meerdere mensen in het dorp met dezelfde naam en werd zo duidelijk wie bedoeld werd. Meestal werd slechts één van de familienamen ingeschreven bij de Burgerlijke Stand, maar in mijn familie zijn meerdere namen behouden gebleven.

Dit kwam vaker voor :

 ~ De  meisjesnaam van de moeder van opa was Geertruij de Jong van der Haar.

~Directe voorouder (5e generatie) Peter Willems wordt in diverse akten vernoemd als Petrus Willems op de Pomp, van de Pomp of Pomp. Zijn zoon Wilhelmus heeft dit officieel (bij koninklijk besluit !) laten veranderen in Willems. Woonde de familie Willems rond 1800 in de buurt van een waterpomp ?

~ Maria Brunks, de vrouw van Peter, wordt soms vermeld als Maria Brunks op de Weij, naar de boerderij waar zij is 'opgesneden'.

~In 1835 is geboren Antonia de Klein Willemse (met toevoeging van de e !) Zij is het eerste kind van Wilhelmus Willems en Sophia Peterse, mijn betovergrootouders. In haar geboorteakte staat de Klein vermeld bij de voornaam.

~ De vader van oma was Wilhelmus Antonius Volle  bijgenaamd Roman (1877-1912); haar opa was Antonius Wilhelmus Volle bijgenaamd Roman (die van Veenhuizen); dan volgt haar overgrootvader Johannes Bernardus Volle bijgenaamd Roman (1794-1845).

Haar betovergrootvader Johan Hendrik (Joan Heinrich) Ro(h)mann/Ruam uit Olfen is in 1788 getrouwd met (Anna) Elisabetha Mengelkamp. Haar vader Joannes Theodorus Mengelkamp heeft In 1766 van zijn schoonouders voor 12 jaar de pacht van de kotten "Volle/Bolle auf der Lippehove" geërfd. Deze hoeve stond bij de Lippe,  een  zijrivier van de Rijn in Noordrijn-Westfalen in Duitsland. Wanneer je in die tijd een stuk land of hoeve in pacht kreeg, kreeg je ook het recht om de naam van het land aan je eigen naam toe te voegen. Dat heeft Joannes ook gedaan. In 1770 staat hij vermeld als Johan Mengelkamp genannt Vualle, maar later ook als Vualle genannt Mengelkamp. Vualle wordt trouwens ook geschreven als Volle, Valle, Folle of Vaale. Waarschijnlijk is rond 1788 door het huwelijk  van hun oudste dochter (Anna) Elisabetha met Johan Hendrik Ro(h)mann/Ruam  de combinatie Volle met Roman ontstaan.

Er wordt ook gesuggereerd dat er sprake is van een Roma achtergrond. Het haar en de ogen van oma en haar kinderen hebben weliswaar een donkere uitstraling, maar........dat hebben wel meer mensen........ Om de herkomst van de achternaam verder uit te zoeken is fysiek bezoek aan het gemeentehuis van Olfen in Duitsland noodzakelijk. In Nederland zijn veel akten gedigitaliseerd, in Duitsland juist weinig. 

                                                               

Bronnen :

* https://www.vernoeming.nl/aliasnamen

* https://www.cbgfamilienamen.nl

* https://stadsdichtersgilde.nl

* https://www.funda.nl/utrecht

* facebook pagina Je bent Utrechter (geweest) als....

* www.hetutrechtsarchief.nl

 

 

 

Boven : beide ouderparen bij het huwelijk van mijn ouders, 26 augustus 1953

Geboorteaangifte oma

Wasserij Spierenburg, Koningsweg Utrecht, ongeveer 1930, nu industrieel erfgoed erfgoed en verbouwd tot studentenappartementen

     Buurtfeest met ringsteken in de Kovelaarstraat,1933. De Kovelaarstraat is een doodlopend zijstraatje van de Koningsweg ter hoogte van nr 45.

                                                Mijn eerste communie, 11 mei 1961                                                                                    

                                        Ik ben naar mijn oma vernoemd en geboren op haar trouwdag. Om die redenen had ik  merkbaar een streepje  voor !

Kort na mijn geboorte vroeg mijn vader aan zijn ouders waar ze de voorkeur aan gaven  : vernoemen naar de Willemse kant of naar de Volle kant. Opa antwoordde dat oma het wel heel leuk zou vinden dat ik als oudste kleinkind naar haar vernoemd zou worden !

Thea is vernoemd naar opa Theodorus de Klein; Willy/Willem naar opa Willem Willemse; Petra naar mijn vader Peter.

Voor de jongste mochten wij als kinderen kiezen : Sjaak of Paul. Die keuze was snel gemaakt : onze buurjongen Sjakie  vonden wij een etterbakkie........het werd Paul !

Oma 80 jaar met kinderen, kleinkinderen en aanhang in het Trefcentrum in Bunnik

Hoe bestaat het : gevonden op Funda .......Kovelaarstraat 10,    het huis waar oma is geboren en opgegroeid !                                Bouwjaar 1890, oorspronkelijk vloeroppervlak 3.50 x 5.60 m.    Het staat anno 2018 te koop voor de vanaf prijs van 335.000  euro.              .

Maak jouw eigen website met JouwWeb